IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария одобри национализацията на частните пенсионни фондове

Пенсионни вноски на стойност 14 млрд. долара преминават в ръцете на държавата

09:31 | 14.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Унгария одобри национализацията на частните пенсионни фондове

Парламентът на Унгария прие мерки, с които на практика ще се стигне до национализация на активите на задължителните частни пенсионни фондове. По този начин страната заличава повече от десет години в развитието на пенсионната си система, като отменя предприетите през 1998 година реформи, пише Financial Times.

Решението на парламента дойде в ранните часове на днешния ден, след като до късно вчера се водеха парламентарни преговори. Съгласно него, унгарците ще бъдат задължени да прехвърлят средствата си от задължителните частни пенсионни фондове към държавните. Става дума за сума от около 14 млрд. долара.

При гласуването 250 от депутатите се обявиха в подкрепа на национализацията, 58 гласа бяха против, а 43-ма се въздържаха. Въпреки дискусиите при гласуването нямаше проблеми, тъй като управляващата партия на премиера Виктор Орбан притежава мнозинство от 2/3.

В момента Унгария има пенсионна система с три стълба, които включват държавни, задължителни частни и доброволни частни елементи на осигуряване. Страната беше една от малките развиващи се икономики в Европа, поели по пътя на многостълбовата пенсионна система с цел осигуряване на стабилност и устойчивост на пенсионния модел, коментира вестникът.

Страните, тръгнали по този път, се оплакват от правилата на Европейския съюз, които според тях ги наказват чрез начина, по който се изчисляват дефицитите и дълговете на държавите. В Унгария ситуацията се изостри значително след твърдата позиция на правителството срещу предприемането на нови мерки за ограничаване на бюджета.

Прехвърлянето на въпросните 14 млрд. долара към държавата ще помогне за намаляване на правителствения дълг, който възлиза на около 80 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

По-рано правителството реши, че за срок от 14 месеца се спират трансферите от държавата към частните фондове, което е насочено към свиване на бюджетния дефицит.

Мерките на правителството са продиктувани от убеждението, че тристълбовата система не е стабилна, тъй като през следващата година се очаква дефицит от около 900 млрд. форинта.

Според критиците пенсионните вноски се преместват в държавните фондове с единствената цел правителството да може да покрие бюджетния дефицит в краткосрочен план и така да не се стига до нови рестриктивни мерки за орязване на разходи и увеличаване на данъци.

Пазарните наблюдатели смятат, че промените може да доведат до сериозни рискове за капиталовия пазар с оглед неговата ликвидност. Причината за това е фактът, че частните фондове са едни от най-активните играчи на пазара на акции и облигации в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Моите съболезнования!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
"Икономическите политики на Унгария и разделението между правителството и централната банка предизвикаха спад на инвеститорското доверие към страната. Форинтът загуби цели 5% спрямо еврото, откакто "Фидес" спечели изборите през април. Доходността по 3- и 5-годишните облигации на страната пък се повиши с повече от 2 процентни пункта до близо 8%. Агенция Moody's понижи кредитния й рейтинг през миналата седмица."в-к Дневник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 13 години
Защото самият етикет 'ляв' и 'десен' е напълно лишен от съдържание. За леви и десни се обявяват политици, които нямат какво друго да предложат освен изтъркани лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
kircone
преди 13 години
е тва е десен политик - национализира. защо някакви хора си слагат етикети и се мислят за такива, каквито хич, хич не са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още